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Statement of Jurisdiction

This matter was presented to the Arbitrator for Summary Disposition, in accordance with
Minnesota Statutes Section 572B.15(b). The Arbitrator, John W. Johnson, was selected
by the parties pursuant to the Minnesota Public Employment Labor Relations Act of
1971, as amended (PELRA).

ISSUE

The issue before the arbitrator is whether or not the grievance is arbitrable. The

employer’s position is that the union did not follow the requirements of the grievance
procedure in submitting its appeal to step 4 within the stated time limits, and that the
grievance is therefore waived by the union. The union claims that it did follow the
procedure for appeal to step 4 within the stated time limits, and that the grievance is
therefore arbitrable.



PROCEDURE

This arbitrability issue is being addressed under the provisions of Minnesota Statutes
Section 572B.15(b), allowing for summary disposition in arbitration proceedings. The
parties submitted a joint stipulation of relevant facts, and joint exhibits. The parties also
submitted briefs supporting their respective positions. This decision is being made based

on the stipulations, the joint exhibits, and the briefs, without a hearing.

RELEVANT CONTRACT LANGUAGE
Article 7.4 Procedure

Grievances, as defined in Section 7.1, shall be resolved in conformance with the

following procedure:

Step 1. An EMPLOYEE claiming a violation concerning the interpretation or
application of this Agreement shall within ten (10) calendar days after such
alleged violation has occurred, present such grievance to the EMPLOYEE’S
supervisor as designated by the EMPLOYER, which shall be the Shift Sergeant.
The EMPLOYER-designated representative will discuss and give an answer to
such step 1 grievance within ten (10) calendar days after receipt. A grievance not
resolved in step 1 and appealed to step 2 shall be placed in writing setting forth
the nature of the grievance, the facts on which it is based, the provision or
provisions of the Agreement allegedly violated, the remedy requested, signed by
the EMPLOYEE involved, and shall be appealed to step 2 within ten (10)
calendar days after the employer designated representatives final answer in step 1.
Any grievance not appealed in writing to step 2 by the UNION within ten (10)

calendar days shall be waived.

Step 2. If appealed, the written grievance shall be presented by the UNION and
discussed with the EMPLOYER-designated Step 2 representative, which shall be
the Police Chief or designee. The EMPLOY ER-designated representative shall
give the UNION the EMPLOYER’S answer in writing within ten (10) calendar

days after receipt of such step 2 grievance A grievance not resolved in step 2 may



be appealed to step 3 within ten (10) calendar days following the EMPLOYER-
designated representatives’ final answer in Step 2. Any grievance not appealed in
writing to step 3 by the UNION within ten (10) calendar days shall be considered

waived.

Step 3. If appealed, the written grievance shall be presented by the UNION and
discussed with the EMPLOYER-designated Step 3 representative, which shall be
the Council Administrator. The EMPLOYER-designated representative shall
give the UNION the EMPLOYER'’S answer in writing within ten (10) calendar

days after receipt of such step 3 grievance.

A grievance not resolved in step 3 may be appealed to step 4 by means of
requesting a list of arbitrators from the Bureau of Mediation Services within ten
(10) calendar days following the EMPLOYER designated representative’s final
answer in step 3. Any grievance not appealed in writing to step 4 by the UNION
within ten (10) calendar days shall be considered waived.

Step 4. A grievance unresolved in step 3 and appealed to step 4 shall be
submitted to arbitration subject to the provisions if the Public Employment Labor

Relations Act of 1971, as amended.

Article 7.5 Arbitrator’s Authority

A. The arbitrator shall have no right to amend, modify, nullify, ignore, add to, or
subtract from the terms and conditions of this Agreement. The arbitrator shall
consider and decide only the specific issue(s) submitted in writing by the
EMPLOYER and the UNION, and shall have no authority to make a decision

on any other issue not so submitted.



Article 7.6 Waiver

If a grievance is not presented within the time limits set forth above, it shall be
considered “waived.” If a grievance is not appealed to the next step within the
specific time limit or any agreed extension thereof, it shall be considered settled
on the basis of the EMPLOYER’S last answer.

FACTS

Discipline of an employee in the bargaining unit was grieved, and processed through step
3 of the grievance procedure. The employer’s step three response denying the grievance
was dated October 21, 2011 (Joint Exhibit 8). The union then wrote a letter to the
employer dated October 28, 2011 (Joint Exhibit 9), stating the following: “This letter is to
advise you that we are proceeding to Step 4 of the grievance procedure which is
Grievance Arbitration on the above-referenced matter. | will contact the Bureau of

Mediation Services for a list of arbitrators from which one may be selected.”

In a letter to the Union dated December 29, 2011, (Joint Exhibit 10) the employer stated
that the City considered the grievance closed, because the Union had not requested a list
of arbitrators from the Bureau of Mediation Services within 10 days of receipt of the

employer step 3 response.

On February 13, 2012, the Union requested a list of arbitrators from the Bureau of
Mediation Services (Joint Exhibit 11)

POSITIONS OF THE PARTIES

The Union asserts that its letter of October 28, 2011 complies with the grievance

procedure, and is timely. The union states that the following language in the grievance
procedure addressing appeal to step 4, “may be appealed to step 4 by means of requesting
a list of arbitrators from the Bureau of Mediation Services” means that requesting a list of
arbitrators from the Bureau is only one of the ways that a grievance may be appealed to

step 4. The Union views the phrase “may be appealed” as permissive with respect to how



a grievance may be appealed to step 4. The Union further asserts that since its letter of
October 28, 2011, was sent within 10 days of receiving the employer’s step three

response, the union in compliance with the contract requirements.

The employer claims that the phrase “may be appealed” is permissive with respect to
whether or not the grievance may (or may not) be appealed to step 4, and the phrase “by
means of requesting a list of arbitrators from the Bureau of Mediation Services,”
describes how an appeal must be made. Since the union did not request a list of
arbitrators until February 13, 2012, the employer regards the unions appeal to step 4 as

not timely.

DISCUSSION

The Union argues that the contract language is clear, and that all the union must do
within 10 calendar days is appeal in writing. Therefore, asserts the Union, its letter of
October 28, 2011 complies with the procedure The Union further argues that even if the
contract language describing the grievance procedure is ambiguous, there is a well
established principle that ambiguity should be resolved in favor of allowing a grievance
to move through the grievance process, and to be considered on its merits. The union
cites the discussion in “How Arbitration Works” (Elkouri and Elkouri How Arbitration
Works, 6™ Ed., A.M. Ruben, Editor-in-Chief, p.221, and also cites several arbitration

awards supporting this principle.

The Employer in turn argues that where language describing the grievance procedure is
clear, with specific language and requirements, there is a well established principle that
arbitrators will deny a grievance when the procedure is not followed. The Employer also
cites “How Arbitration Works” (Elkouri and Elkouri How Arbitration Works, 6™ Ed.,
A.M. Ruben, Editor-in-Chief, p. 217, and cases supporting this principle.

This arbitrability issue is about whether the language of the grievance procedure is clear
or not, and if clear, what it means. In their joint stipulation of facts, their joint exhibits,

and their separate briefs, the parties provided to no information to the arbitrator about



previous interpretation of the grievance language. Therefore my conclusions about what
the language means, and whether it is clear or ambiguous, are drawn from the language
itself. 1 also note that the mere fact that two parties advance different interpretations of
contract language does not constitute proof of ambiguity. If that were so a party could

prove ambiguity simply by asserting it.

It is clear from reading the whole of Article 7.4, and Article 7.6, that each step of the
grievance procedure is optional, with the union having the option to file or not, the option
to appeal to the next step, or not, and that the Union must do so within stated time limits,
or the grievance is waived by the Union. In step 1, the union has 10 days after the
occurrence of an alleged violation to file a grievance. If the union doesn’t exercise its
option to file within 10 days, the grievance is waived, according to Article 7.6. Also in
the description of step 1in Article 7.4, it states that if the grievance is not appealed to step

2 within 10 days of the employer’s answer, it is waived.

In the description of step 2, there is a reference to “if appealed,” further indicating that
the union has the option to appeal to step 2 or not. This same phrase, “if appealed” is

repeated in the description of step 3.

The description of step 2 also states the following:
“A grievance not resolved in Step 2 may be appealed (italics added)to step 3
within ten (10) calendar days following the EMPLOYER designated
representative’s final answer in step 2 Any grievance not appealed in writing to

step 3 by the UNION within ten (10) calendar days shall be considered waived.”

In this language from the grievance procedure, the phrase “may be appealed,” can mean

only that the union has the option to appeal or not appeal.

The language in Article 7.4 addressing appeal to step 4, arbitration, states:



“A grievance not resolved in step 3 may be appealed to step 4 by means of
requesting a list of arbitrators from the Bureau of Mediation Services (italics
added) within ten (10) calendar days following the EMPLOYER designated
representative’s final answer in step 3. Any grievance not appealed in writing to
step 4 by the UNION within ten (10) calendar days shall be considered waived.”

The only difference between the language describing appeal to step 3, (except for the step
designations) and the language describing appeal to step 4, is that the language describing
appeal to step 4 includes the phrase, “by means of requesting a list of arbitrators from the
Bureau of Mediation Services.” Since the phrase “may be appealed” is the same in both
descriptions, I conclude that in both descriptions it means the same thing: that the union
has the option to appeal or not. The difference between these two descriptions is that the
way in which an appeal to step 4 is to be made is described. That way is “by means of
requesting a list of arbitrators from the Bureau of Mediation Services.” The Union’s
interpretation that this is only one of the ways that an appeal to step 4 may be made is not
supported by the language itself. In order to support the union’s position it would be
necessary to read into the language something that is not there, about alternative ways to

appeal. Article 7.5 prevents an arbitrator from doing so.

I do not find this language to be ambiguous. The phrase “by means of requesting a list of
arbitrators from the Bureau of Mediation Services,” is in the contract to describe how to

appeal to step 4. The Union did not follow this language within the stated time limits.

CONCLUSION

The grievance is denied on the basis that it is not substantively arbitrable.

Date John W. Johnson, Arbitrator



