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        INTRODUCTION 

 GCC/IBT Upper Midwest Local 1-M (Union) is the exclusive representative of a 

unit of print shop employees employed by the American Spirit Graphics Corporation 

(Employer).  The Union claims that the Employer violated the parties’ collective 

bargaining agreement by unilaterally altering its layoff scheduling practices with respect 

to unit employees.  The grievance proceeded to an arbitration hearing at which the parties 
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were afforded the opportunity to present evidence through the testimony of witnesses and 

the introduction of exhibits.  

 
ISSUES 

 
1) Did the Employer violate the parties’ collective bargaining agreement when it 

unilaterally modified layoff scheduling practices applicable to unit 
employees?   

 
2) If so, what is the appropriate remedy?   

 
  

RELEVANT CONTRACT LANGUAGE 
 

ARTICLE 5 - SENIORITY  
 

Section 3. Layoff and Recall.    
 

a.  Employees shall be laid off and recalled in their classification based on 
classification seniority date and in the bargaining unit, based on date of hire in the 
department (press or pre-press), if they are capable of performing the available 
work; provided, however, that employees may only bump into a lower rated 
classification.    
 

ARTICLE 9 – WAGE RATES 
 

Section 3.  When an employee is scheduled or required by the Employer to 
work in a classification other than the one to which he/she is permanently 
assigned, for three (3) hours or more, the employee shall be paid for the hours 
worked as follows: 

 
a.  If the employee works in a higher rated classification, he/she shall be 
paid the rate for the classification in which he/she is working. 

 
b.  If the employee works in a lower rated classification, he/she shall be 
paid the rate for his/her permanent classification. 
 
When an employee voluntarily works in a classification other than the one 

to which he/she is permanently assigned, for three (3) hours or more, the 
employee will be paid the rate for the classification in which he/she is working for 
the hours worked.  All replacements must be qualified and approved in advance 
by the Company.   
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ARTICLE 24 – GENERAL PROVISIONS    

 
Section 6.  Neither party shall be bound by rules, regulations, or oral 

agreements not covered by this contract. 
 
 

FACTUAL BACKGROUND 
 
 The Employer operates a commercial printing operation in Minneapolis, 

Minnesota specializing in direct mail and insert products.  The Employer currently 

employs 105 employees, 40 of whom are represented by the Union.  The majority of the 

unionized employees work in the pressroom where they operate three printing presses.  

The Employer generally assigns a five-person crew to staff the two larger presses and a 

three-person crew to staff the smaller press.  The crews consist of four job classifications 

in a descending order of skill, responsibility, and pay:  1) first press operators; 2) second 

press operators; 3) feeders; and 4) joggers.   

 The language of the parties’ collective bargaining agreement governing layoffs 

and wage rates has remained constant since 1991.  At that time, a new owner purchased 

the company, which previously had published community newspapers, and converted the 

operation to that of a commercial printing operation.  Contemporaneous with that change, 

the Employer and the Union negotiated the current contract staffing language which is 

typical of that utilized by commercial print shops in the Twin Cities area.   

 From 1991 to 2008, the parties interpreted the layoff and recall language of 

Article 5 so that layoffs were determined on the basis of classification seniority, but 

scheduling was determined on the basis of department, or date-of-hire, seniority.  Under 

this arrangement, if the operation of less than three presses caused a reduction in the 

workforce, the more junior employees in each job classification would be bumped from 
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their regular classification.  In preparing the work schedule, the Employer automatically 

would reassign bumped employees to work in a lower classification for which they were 

qualified based on date-of-hire seniority.  Under this practice, layoffs would trigger a 

domino effect by which junior employees in higher classifications would bump 

employees in lower classifications if they held greater departmental seniority than those 

in the lower classifications.  The parties both acknowledge this practice, but the 

Employer contends that layoffs were not a common occurrence for most of this period. 

 In accordance with the parties’ prevailing interpretation of Article 9 of the 

contract, the Employer paid these reassigned workers at their regular classification rate of 

pay, rather than at the lower rate specified for the job they were performing.  As an 

example, a junior first pressman who was reassigned to work as a feeder during a partial 

layoff would be paid at the higher first pressman rate of pay even when performing the 

lower classified work on reassignment.   

Article 9 contains an exception, however, for an employee who “voluntarily” 

seeks to work in a lower classification.  In this instance, the reassignment would occur 

only if the Employer approved the request, and the employee would be paid at the rate for 

the lower position rather than the higher classification.  The Union elicited testimony that 

this exception was adopted in order to prevent employees from “gaming” the system by 

claiming lower class work on desirable shifts at premium rates of pay.    

In 2008, the overall economic downturn hit the printing industry hard, and the 

Employer curtailed operations, frequently operating only one of its three presses.  As the 

Employer’s post-hearing brief explains: 

It became clear that American Spirit needed to reduce costs in order to survive the 
recession.  In looking at production costs, the Company realized that its practice 
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of automatically re-assigning and re-scheduling employees during layoffs 
counteracted the savings to be achieved by layoffs because it resulted in having to 
pay first- and/or second-press-operator wages for feeder or jogger work.  The 
difference in rates for a single employee could potentially be as much as $20.26 
per hour if a first press operator, who normally earned $30.34 per hour, replaced a 
jogger with less than 6 months of experience, who normally earned $10.08 per 
hour.   
 

Given these circumstances, the Employer took a fresh look at the pertinent contract 

language and decided to alter its layoff scheduling practices. 

 The Employer called a meeting in July 2008 with two Union shop chairs.  Tim 

Franzen, the Employer’s Vice President of Operations, advised the chairs that the 

Employer had decided to stop the practice of automatically reassigning laid-off 

employees on the basis of departmental seniority.  Instead, such employees would be 

permitted to bid on lower positions, with the effect that such “voluntary” reassignments 

would earn only the pay rate of the lower classification.  The Employer explained that it 

would continue to pay individuals currently working at lower positions at their regular 

classification pay, but that the new interpretation would be applied in a prospective 

fashion. 

   In October 2008, the Employer implemented a new practice of posting a weekly 

sign-up sheet on which employees were asked to designate those lower classifications 

that they would be willing to fill in the event of a layoff in their regular classification.  

Only those employees who affirmatively made such a designation would be assigned by 

the Employer to one of the lower classified positions.  The Employer also began to pay 

these bumped employees at the rate of pay applicable to the lower classification 

assignment, and the Union responded by filing a grievance.  The parties do not dispute 
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that the Employer unilaterally implemented the new scheduling arrangement without first 

bargaining with the Union. 

POSITIONS OF THE PARTIES  

Union:   

 The Union contends that the Employer’s modification of layoff scheduling 

practices violated the parties’ collective bargaining agreement.  The Union interprets 

Section 3 of Article 9 as providing that the Employer may lay off employees on the basis 

of classification seniority, but that those employees have the right to claim other 

bargaining unit work for which they are qualified based upon date-of-hire seniority.  

According to the Union, those laid-off employees working in a lower classification are 

entitled under Article 9 to be “paid the rate of his/her permanent classification.”  The 

Union points out that the Employer’s practices for seventeen years adhered to this 

interpretation in that the Employer automatically reassigned temporarily laid-off workers 

to lower classifications on the basis of departmental (date-of-hire) seniority while paying 

those reassigned workers at their higher regular classification pay rate.  The Union argues 

that the Employer’s unilateral reinterpretation of the contract during the summer of 2008 

so as to deny the regular classification pay rate to reassigned employees on layoff status  

offends both the explicit language of the parties’ contract and the notion of past practice.  

Under the latter theory, an employer cannot terminate a longstanding, mutually-

recognized benefit of employment on a unilateral basis.   

Employer:   

 The Employer maintains that nothing in the parties’ collective bargaining 

agreement requires that it automatically reassign employees on the basis of date-of-hire 
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seniority in the event of a layoff.  Instead, Article 5 only provides that employees “may” 

bump into a lower rated classification.  Consistent with this language, the Employer 

redesigned its scheduling practices in 2008 to permit employees laid off by virtue of 

classification seniority to voluntarily bid on work in a lower classification.  In accordance 

with Article 9, the Employer is obligated to pay an employee who “voluntarily” works in 

a lower classification only at the lower class rate of pay.  As a result, the Employer 

argues that its new practice complies with the literal terms of the parties’ agreement.  

With regard to the Union’s past practice argument, the Employer argues that the 

Employer’s scheduling practices are “shop practices” reserved for the Company’s 

exclusive discretion.  In addition, the Employer asserts that the contract’s zipper clause 

precludes any binding effect based on custom or past practice.   

DISCUSSION AND OPINION  

A.   The Contract Language 

 The Union initially claims that the Employer’s change in scheduling practices is 

inconsistent with the explicit language of the parties’ collective bargaining agreement.  

This claim implicates two separate, but related contract provisions.  Article 5, Section 3 

provides the following guidelines with respect to layoff scheduling: 

Employees shall be laid off and recalled in their classification based on 
classification seniority date and in the bargaining unit, based on date of hire in the 
department (press or pre-press), if they are capable of performing the available 
work; provided, however, that employees may only bump into a lower rated 
classification.    
 

Meanwhile, Article 9, Section 3 provides as follows with respect to pay for out-of- 
 
classification work: 
 

When an employee is scheduled or required by the Employer to work in a 
classification other than the one to which he/she is permanently assigned, for 
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three (3) hours or more, the employee shall be paid for the hours worked as 
follows: 

 
a.  If the employee works in a higher rated classification, he/she shall be 
paid the rate for the classification in which he/she is working. 

 
b.  If the employee works in a lower rated classification, he/she shall be 
paid the rate for his/her permanent classification. 
 
When an employee voluntarily works in a classification other than the one 

to which he/she is permanently assigned, for three (3) hours or more, the 
employee will be paid the rate for the classification in which he/she is working for 
the hours worked.  All replacements must be qualified and approved in advance 
by the Company.   

 
 The Union contends that these provisions obligate the Employer to reassign laid-

off employees on the basis of date-of-hire seniority and to pay those reassigned 

employees at their regular classification rate of pay.  The Union, accordingly, argues that 

the Employer’s revised scheduling policy violates these provisions since it results in 

paying reassigned employees at the rate of pay applicable to the lower classification in 

which the employee is assigned.  The Employer, in contrast, maintains that its revised 

policy is consistent with the contract language in that laid-off workers who voluntarily 

choose to work in a lower classification are entitled by Article 9 only to the lower rate of 

pay applicable to the reassigned classification.    

 While both interpretations are conceptually plausible, the Union’s position is 

more compatible with the relevant contract language.  Article 9 provides that an 

employee who is “scheduled or required” to work in a lower classification is entitled to 

permanent classification pay.  On the other hand, an employee who “voluntarily” works 

in a lower classification is entitled only to the lower classification pay rate.  The apparent 

principle embodied in these provisions is that a shift change that occurs due to an action 

taken by the Employer for its own benefit is to be paid at the higher rate, while a shift 
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change that occurs because an employee independently makes a request for his or her 

own benefit is to be paid at the lower rate.  In the context of this grievance, a laid off 

employee who works out of classification is not truly “volunteering” for such work 

simply because they place their name on a sign-up sheet.  Their status, instead, is directly 

attributable to the Employer’s layoff decision.  The substitution of a sign-up sheet for an 

automatically-generated schedule cannot disguise the fact that the resulting work 

schedule is one that initially is triggered by a decision made by the Employer for its own 

benefit. 

B. Past Practice  

The Union’s alternative past practice argument is even more persuasive.  As the 

Union asserts, a clear and well-established course of past practice may provide significant 

guidance in interpreting the terms of a collective bargaining agreement.  A “past practice” 

arises from a pattern of conduct that is clear, consistent, long-lived, and mutually 

accepted by the parties.  Richard Mittenthal, Past Practice and the Administration of the 

Agreement, 59 MICH. L. REV. 1017 (1961).  A practice that comports with these factors 

generally is binding on the parties and enforceable under contract grievance procedures.  

See ELKOURI & ELKOURI, HOW ARBITRATION WORKS 605-30 (6th ed. 2003).   

The layoff scheduling arrangement utilized by the parties from 1991 to 2008 

qualifies as such a binding past practice.  For seventeen years, the Employer consistently 

reassigned laid-off employees on the basis of date-of-hire seniority and paid them at their 

regular classification rate of pay.  This practice clearly was accepted by the parties and 

represented their mutual understanding of the pertinent contract language.  Although the 

Employer argues that this was a non-binding “shop practice,” this longstanding course of 
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conduct goes far beyond a mere operational method and determines matters of substantial 

benefit for affected employees such as one’s work assignment and rate of pay.  ELKOURI 

& ELKOURI, at 611-17.   

The Employer also argues that the contract’s “zipper” clause negates the binding 

effect of such a practice.  That provision, in Article 24, states that “neither party shall be 

bound by rules, regulations, or oral agreements not covered by this contract.”  A general 

provision of this type, however, does not “negate practices that are relied on for the 

purpose of casting light on ambiguous contract language.”  ELKOURI & ELKOURI, at 621.   

When a binding past practice exists, an employer cannot unilaterally abrogate 

such a practice without first engaging in the collective bargaining process.  Although I 

have sympathy with the Employer’s present economic plight, it has long been recognized 

under the National Labor Relations Act that an employer cannot unilaterally alter a wage 

agreement - at least short of bankruptcy - without engaging in the bargaining process.  

Oak Cliff-Golman Baking Co., 207 NLRB 1063 (1973).  Thus, just as the Employer in 

this matter cannot unilaterally refuse to pay the contractually established price for the ink 

and paper supplies that it uses, so too it cannot unilaterally decide to pay less than the 

contractually established price that it has agreed upon for its labor needs.  Since the 

Employer in this instance did not seek redress through resort to the collective bargaining 

process, it is bound by the bargain that it previously struck.   

AWARD  

 The grievance is sustained.  The Employer is directed to pay employees who are 

laid off from their regular classification and claim work in a lower classification on the 

basis of date-of-hire seniority at their regular classification rate of pay.  The Employer 
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further is directed to make whole those employees who lost pay as a result of the 

Employer’s unilateral change in scheduling and pay practices.  The arbitrator will retain 

jurisdiction for 60 days to address such remedial issues as may be necessary. 

 

Dated:  April 28, 2009    

 

 

 

 

      ____________________________ 
      Stephen F. Befort 
      Arbitrator 
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