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        INTRODUCTION 

 Minnesota Newspaper Guild Typographic Union, CWA Local 37002 (Union), as 

exclusive representative, brings this grievance claiming that the Employer violated the 

parties’ collective bargaining agreement by declining to provide Scott Houke with health 

insurance benefits following a disabling on-the-job injury.  The grievance proceeded to 
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an arbitration hearing at which the parties were afforded the opportunity to present 

evidence through the testimony of witnesses and the introduction of exhibits.   

 
ISSUES 

  
1) Did the Employer violate the parties’ collective bargaining agreement 

when it declined to provide the grievant with health insurance coverage 
following a disabling on-the-job injury?   

 
2) If so, what is the appropriate remedy? 

  
 

RELEVANT CONTRACT LANGUAGE 
 

LEAVES AND BENEFITS 
 

 Section 24.  
 

Upon dismissal of any employee covered by this agreement for causes other than 
proven dishonesty or deliberate self-provoked dismissal, the Publisher shall pay 
said employee as dismissal compensation a lump sum of money to be determined 
in accordance with the following schedule, computed at the highest weekly rate 
received by the employee during the twelve months immediately preceding 
dismissal: 

 
One week’s pay after six months employment and one additional week’s pay for 
each additional 26 weeks of continuous service or major fraction thereof, up to a 
maximum of 38 weeks’ pay. 
 

* * * 
  

Section 53.   
 

* * *        
 

All full-time employees are eligible for health care benefits after they completed 
three (3) months of continuous service.  All part-time employees who work 
regular schedules of fifteen (15) or more hours per week are eligible for health 
care and dental insurance benefits upon completion of the equivalent of six (6) 
months continuous full time service (1040 hours). . . .    
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LETTER # 10  
GUILD SICK LEAVE AGREEMENT  

 
* * *  

 
. . . During disability periods, and for so long as three years from the start of a 
disability, the employer agrees to continue to pay its portion of the health care 
premium for the affected employee. . . .  

 
FACTUAL BACKGROUND  

 
 The facts in this matter are largely undisputed.  The Employer hired Mr. Houke as 

a full-time receiving clerk on November 6, 2006.  On his fifth day of employment, Mr. 

Houke suffered a serious injury when his toes and lower leg were caught in a power 

roller.  He subsequently underwent seven surgeries, and he has been unable to return to 

work.  Mr. Houke has received workers’ compensation benefits since the injury, 

including wage loss, medical, and rehabilitation benefits. 

 Mr. Houke asked to be added to the Employer’s health insurance plan in February 

2007.  Ms. Yia Song from the Employer’s Human Resources Department initially 

expressed the opinion that Mr. Houke likely would be eligible for coverage.  She 

discussed the matter with Marc Chrismer, the Employer’s Director of Labor Relations, 

who, in turn, contacted the Employer’s employee benefits consultant to see if Mr. Houke 

could be covered under the company’s plan.  The consultant, Bill Bishop, replied in the 

negative, stating his belief that an employee is not eligible under the plan until he had 

engaged in 90 days of continuous work activity with the Employer.   

 In November 2007, Mr. Houke was scheduled for his seventh injury-related 

surgery when a medical examination revealed a heart problem.  Mr. Houke had heart 

surgery shortly thereafter and received three stents.  Because the heart surgery was not 
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related to the work injury, the cost was not covered by workers’ compensation benefits.  

Mr. Houke incurred approximately $10,000 in hospital bills relating to the heart surgery. 

 The Employer terminated Mr. Houke’s employment on February 28, 2008.  The 

Employer’s termination letter stated, “it is our understanding that you will not be able to 

return to full-duty in your position in the near future.”  The Union subsequently filed a 

grievance on Mr. Houke’s behalf.  The grievance does not challenge the discharge, but 

instead attacks the Employer’s refusal to provide health insurance coverage.  That 

grievance worked its way through the contract grievance procedure and has now 

proceeded to arbitration. 

POSITIONS OF THE PARTIES  

Union:   

 The Union contends that the Employer violated the parties’ agreement by not 

affording health insurance coverage to Mr. Houke.  The Union makes two principal 

arguments in support of this contention.  First, it argues that Letter 10 appended to the 

parties’ agreement provides that the Employer will provide health care coverage for up to 

three years for any period of disability experienced by an employee without any waiting 

period pre-requisite.  Second, the Union asserts that Section 53, which obligates the 

employer to provide full-time employees with health care benefits after three months of 

“continuous service,” should be read to apply to 90 days of continuous employment as 

opposed to 90 days of actual work activity.  In this instance, Mr. Houke’s status as an 

employee continued from November 6, 2006 until his termination on Feruary 28, 2008.  

Finally, the Union maintains that the Employer’s unilaterally promulgated Summary Plan 
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Description (SPD) of its employee benefit plan should not be interpreted as creating an 

exception to the terms of the parties’ collective bargaining agreement. 

Employer:   

 The Employer counters that the three months “continuous service” requirement in 

Section 53 should be read as requiring an employee actually to perform work over a three 

month period in order to qualify for health insurance coverage.  The Employer asserts 

that this interpretation is more consistent with the use of such terminology in the contract 

read as a whole.  The Employer also argues that the Section 53 language should be read 

in a manner that is consistent with the terms of the SPD which lays out employee 

eligibility for health insurance coverage.  The Employer maintains that the adoption of 

the Union’s interpretation of the contract not only would conflict with the SPD, but 

would jeopardize the Employer’s compliance with the Employment Retirement Income 

Security Act (ERISA) in its administration of its employee benefit plan.   

DISCUSSION AND OPINION  

 This grievance presents a matter of contract interpretation, specifically alleging 

that the Employer violated the benefit provisions of the parties’ collective bargaining 

agreement.  As such, the Union bears the burden to establish the existence of such a 

violation.  In this instance, the Union alleges that the Employer’s failure to provide the 

grievant with health insurance benefits violates two separate provisions of the contract.  

Each alleged violation is analyzed below. 

A. Letter # 10 – Health Benefits for Disabled Employees  

The Union first relies on Letter # 10 appended to the parties’ agreement which 

states that “during disability periods, and for so long as three years from the start of a 
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disability, the employer agrees to continue to pay its portion of the health care premium 

for the affected employee.”  The Union claims that this provision obligates the Employer 

to provide health benefits for up to three years from the onset of disability.     

The problem with this argument is the fact that Letter # 10 refers to the 

Employer’s obligation to “continue” to provide health care benefits.  The use of this term 

suggests that an employee must already be eligible and receiving benefits in order for 

Letter # 10’s continuation language to become operative.  Since Mr. Houke was not 

eligible for health care benefits at the time of his disabling injury under either party’s 

interpretation of the contract, Letter # 10 simply is not applicable.  

B. Article 53 – Initial Eligibility for Health Care Benefits  

The Union alternatively argues that Mr. Houke is entitled to health insurance 

coverage under the terms of Article 53 of the parties’ contract.  That provision states that 

“all full-time employees are eligible for health care benefits after they have completed 

three (3) months of continuous service.”  The Union urges that the term “continuous 

service” refers to a period of employment rather than to a period of actual work activity.  

In support of this position, the Union’s post-hearing brief asserts, “if the parties had 

wanted to require actual work, they would have said that so many ‘days worked’ were 

required and certainly they would not have used the term “months” which connotes only 

the passage of time.  Since Mr. Houke was employed for more than three months when 

he applied for health coverage in Feburary 2007, the Union claims that the Employer 

violated Article 53 by declining to provide him with coverage.  

The Employer, in contrast, contends that the term “continuous service” refers to a 

period in which an employee was actively performing work on behalf of the employer.  
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Although the issue is not free from doubt, I find that the Employer has the better of this 

argument for the following reasons. 

First, the Employer’s position is more consistent with the language used by the 

parties when the contract is viewed as a whole.  Most significantly in this regard, Section 

53 itself ties eligibility for health insurance to the number of days worked for part-time 

employees.  Section 53 states that “part-time employees who work regular schedules of 

fifteen (15) or more hours per week are eligible for health care and dental insurance 

benefits upon completion of the equivalent of six (6) months continuous full time service 

(1040 hours).”  This language clearly contemplates an active work requirement since it 

goes beyond a six months benchmark to require that an employee actually work a total of 

1040 hours.  Since that portion of Section 53 pegs benefit eligibility to an hours worked 

requirement, it is reasonable to presume that the “continuous service” language in that 

same section applicable to full-time employees also embodies an actual work pre-

requisite.   

Similarly, Section 24 of the parties’ agreement uses language encompassing both 

the passage of time and hours worked concepts in computing eligibility for severance 

pay.  That section provides that employees earn “one week’s pay after six months 

employment and one additional week’s pay for each additional 26 weeks of continuous 

service or major fraction thereof, up to a maximum of 38 weeks’ pay.”  This language 

clearly uses the term “continuous service” to refer to a period of actual work service as 

opposed to the initial period of eligibility which may be established simply by a period of 

employment.   
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Second, prior to 2002, Section 53 of the contract conditioned eligibility for health 

insurance benefits upon the completion of a term of “continuous employment.”  Pursuant 

to a company proposal asserted in negotiations that year, the parties agreed to amend 

Section 53 to contain the current language conditioning eligibility upon the completion of 

a term of “continuous service.”  Although there is little in the way of bargaining history 

to explain this change, the new language generally is consistent with a move in emphasis 

from a period of employment (“continuous employment”) to a period of actual work 

service (“continuous service”). 

Finally, the Employer argues that the Union’s interpretation of the contract would 

conflict with the SPD and potentially place the Employer in violation of ERISA.  ERISA 

obligates plan sponsors to prepare a SPD that describes the terms of employee benefit 

plans.  In this instance, the SPD applicable to the Employer’s health care plan states that 

an employee, in order to be eligible for coverage, must be “actively at work” for 35 hours 

per week and complete “90 days of active work with the employer.”  The SPD defines 

“actively at work” as “the time period in which an employee is customarily performing 

all the regular duties of his/her occupation at the usual place of employment or business.”  

Interpreting this language, employee benefits consultant Bill Bishop testified that Mr. 

Houke was not eligible for health care coverage under the terms of the SPD because he 

was not actively performing work for the required 90-day minimum period.  He also 

testified that the Employer’s provision of health care coverage in spite of the contrary 

provisions of the SPD might violate ERISA’s non-discrimination provisions and result in 

the disqualification of the Employer’s plan for tax purposes.        
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The union argues that the terms of the unilaterally promulgated SPD should not 

trump the terms of the bilaterally established collective bargaining agreement.  While that 

objection is well taken, the two documents should be read in a consistent fashion if 

possible.  That principle, in this instance, favors the Employer’s proposed construction of 

the contract. 

The role of an arbitrator in a dispute such as this is to ascertain the parties’ intent 

as expressed in their contractual agreement rather than to dispense his own brand of 

industrial justice.  See Steelworkers v. Enterprise Wheel & Car Corp., 363 U.S. 593, 597 

(1960).  While an employer is responsible for the income and medical losses associated 

with a work-related injury under the statutory workers’ compensation system, the 

employer’s responsibility for additional non-injury related expenses is a matter subject to 

the parties’ agreement.  Here, the pertinent interpretative aids support the Employer’s 

construction that the contract language does not extend general health care coverage to an 

employee who has not engaged in active work for a minimum of 90 days.  As a result, the 

Union’s grievance must be denied. 

AWARD  

 The grievance is denied. 

 

Dated:  August 4, 2008 

 

 

       ____________________________ 
       Stephen F. Befort 
       Arbitrator 
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